Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Δίαιτες... λόγοι που αποτυγχάνουν



Οι πολύμηνες δίαιτες δεν είναι ευχάριστες για κανένα, η μάχη με την ζυγαριά όμως καλά κρατεί, γιατί όμως το αποτέλεσμα μετά από τόσο κόπο δεν είναι το επιθυμητό;

Σύμφωνα με την Jessica Bartfield διαιτολόγο του Loyola University “κάθε χρόνο μόνο το 20% όσων κάνουν δίαιτα καταφέρνουν να χάσουν και να διατηρήσουν τα κιλά τους. Παρόλο που τα 2/3 των Αμερικανών λέει ότι ακολουθεί κάποια δίαιτα για να βελτιώσει την υγεία του, πολύ λίγοι καταφέρνουν πραγματικά να χάσουν κιλά.”

Οι κυριότεροι λόγοι που ένα διαιτολόγιο αποτυγχάνει να μας κάνει να χάσουμε κιλά είναι:



1.      Υποτίμηση των θερμίδων που προσλαμβάνουμε

Οι περισσότεροι άνθρωποι υποτιμούν των αριθμών των θερμίδων που προσλαμβάνουν την ημέρα. Αν καταγράφουμε όλα όσα τρώμε την ημέρα ακόμα και αν είναι μικρές μπουκιές για να δοκιμάσουμε κάτι, μπορούμε να έχουμε μία καλύτερη αντίληψη της ημερήσιας ποσότητας των θερμίδων που  καταναλώνουμε. Στις ημερήσιες θερμίδες θα πρέπει να συμπεριλαμβάνουμε και τα υγρά γιατί κάποια από αυτά έχουν αρκετές θερμίδες

Δώστε μεγάλη προσοχή στις μερίδες, μη διστάζετε να χρησιμοποιήσετε κούπες, κουτάλια ή ακόμα και δοσομετρητές σαν σημείο αναφοράς ώστε να μπορείτε να διατηρείτε ίσες τις ποσότητες στις μερίδες σας και πάντα σε λογικά πλαίσια.

Μην ξεχνάτε ότι το φαγητό που καταναλώνεται εκτός σπιτιού τείνει να είναι σε μεγαλύτερες μερίδες αλλά και με παραπάνω θερμίδες. Μην ξεχνάτε να ρίχνετε μία ματιά στους διατροφικούς πίνακες που υπάρχουν σε όλες τις συσκευασίες και θυμηθείτε την επόμενη φορά που θα σηκώσετε το τηλέφωνο για κάποια παραγγελία να είναι πιο υγιεινή η επιλογή σας.


            2.  Υπερεκτίμηση των θερμίδων που καίγονται κατά την άσκηση

Έχουμε αναφέρει και παλαιότερα πως για να χάσουμε μισό κιλό την εβδομάδα θα πρέπει να αυξήσουμε την διαφορά του θερμιδικού ισοζυγίου κατά 500 θερμίδες.

Κάτι που είναι δύσκολο να γίνει μόνο μέσα από την άσκηση γιατί αντιστοιχεί περίπου σε 60 λεπτά έντονης άσκησης ημερησίως. Ένας πιο εφικτός στόχος είναι να προσπαθήσουμε να αυξήσουμε τις φυσικές μας δραστηριότητες στην διάρκεια της ημέρας, σε συνδυασμό με 30 λεπτά έντονης άσκησης όσο περισσότερες μέρες την εβδομάδα μπορούμε.

Προσοχή όμως γιατί η εντονότερη και συχνότερη άσκηση δεν είναι δικαιολογία για να τρώμε περισσότερο.


3.      Ανεπαρκείς προγραμματισμός των γευμάτων

Θα πρέπει να έχουμε μία συνεχή και σταθερή ροή στο εφοδιασμό του οργανισμού μας με γλυκόζη στην διάρκεια της ημέρας για να διατηρούμε την ενέργεια μας. Προσπαθήστε τα γεύματα σας να μην έχουν απόσταση πέραν των πέντε ωρών. Θα πρέπει να τρώμε το πρωινό μας μέσα στην πρώτη ώρα από την στιγμή που ξυπνάμε, και συνεχίζουμε να καταναλώνουμε ένα σνακ ή γεύμα κάθε τρεις με τέσσερις ώρες.


4.      Ανεπαρκείς ύπνος

Μελέτες έχουν δείξει ότι άνθρωποι που κοιμόντουσαν λιγότερο απο έξι ώρες την ημέρα είχαν υψηλότερες τιμές της ghrelin, μίας ορμόνης που διεγείρει την όρεξη. Επιπροσθέτως, λιγότερος ύπνος αυξάνει επίσης και τα επίπεδα της κορτιζόλης, που μπορεί έμμεσα να οδηγήσει στην αύξηση του βάρους.




References:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου