Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Ολυμπιακές Ιστορίες VI (1996- 2012)

XXVI) 1996 ΑΤΛΑΝΤΑ (Η.Π.Α.)
 Νίκη Μπακογιάννη: Σπάει το φράγμα των 2μ στο ύψος με 2.01 και με 2.03 στην συνέχεια θα πάρει το αργυρό μετάλλιο. Η Νίκη θα περάσει στο βιβλίο Γκίνες ως η αθλήτρια με τη μεγαλύτερη διαφορά (33 πόντους) σωματικού ύψους (1.70μ) από το ύψος που πήδηξε (2.03μ).


ΧΧVII) 2000 ΣΙΔΕΫ  ( ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ )
·         Ολυμπιάδα αφιερωμένη στο περιβάλλον.
·         Ρεκόρ στην προέλευση εθελοντών.



XXVIII) 2004 ΑΘΗΝΑ (ΕΛΛΑΔΑ)
·        Οι, κατά γενική ομολογία, καλύτεροι Ολυμπιακοί Αγώνες όσο αφορά το στάδιο της διεξαγωγής.
·         Ρεκόρ μεταλλίων για την ελληνική αποστολή στην ιστορία των Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων
( σύνολο 16, χρυσά 6, αργυρά 6, χάλκινα 4 ).


XXIX) 2008 ΠΕΚΙΝΟ (ΚΙΝΑ)
            Μίκαελ Φελπς: Σπάει το ρεκόρ των 7 χρυσών μεταλλίων σε μία ολυμπιάδα, του Μαρκ Σπιτς από το 1972. παίρνει 8 χρυσά με 7 παγκόσμια και 1 ολυμπιακό ρεκόρ.


XXX) 2012 ΛΟΝΔΙΝΟ (ΑΓΓΛΙΑ)
·        Ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχαν γυναίκες από όλες τις εθνικές αποστολές, 204. Υποχώρησαν χώρες όπως η Σαουδική Αραβία και το Μπρουνέι που αρνούνταν να στείλουν εκπροσώπους του «ασθενούς» φύλου σε Ολυμπιακούς.
·        Για πρώτη φορά συμμετείχαν σε Ολυμπιακούς αγώνες αθλητές χωρίς πατρίδα και εθνική ολυμπιακή επιτροπή. Κάτω από τη σημαία της ΔΟΕ και της ομάδας των Ανεξάρτητων Ολυμπιακών Αθλητών πήραν μέρος τρεις αθλητές από τις πρώην Ολλανδικές Αντίλλες που δεν υπάρχουν πια ως κρατική υπόσταση αλλά και ο Γκουόρ Μαριάλ από το Νότιο Σουδάν.
·        Πραγματοποιήθηκαν οι περισσότεροι έλεγχοι ντόπινγκ κοντρόλ. Συνολικά 5000 αθλητές, δηλαδή ο ένας στους δύο.

            Γιουσέιν Μπολτ ( Τζαμάικα ) : Κέρδισε σε δύο διαδοχικές Ολυμπιάδες, Πεκίνο 2008 και Λονδίνο 2012, τα 100μ τα 200μ και την σκυταλοδρομία 4 x 100μ. πετυχαίνοντας το ανεπανάληπτο διαδοχικό τρεπλ.
            Μαϊκλ Φελπς ( Η.Π.Α.) : Κερδίζοντας 4 χρυσά και 2 ασημένια μετάλλια έγινε ο ποιο επιτυχημένος αθλητής στην ιστορία των Ολυμπιακών αγώνων κατακτώντας τα περισσότερα ολυμπιακά μετάλλια στην ιστορία τους, συνολικά 22 εκ των οποίων τα 18 χρυσά.
            Όσκαρ Πιστόριους ( Νότια Αφρική ) : Είναι ο πρώτος μη αρτιμελής αθλητής, αφού σε ηλικία 11 μηνών έχασε και τα δύο πόδια του κάτω από το γόνατο λόγο προβλήματος στην περόνη, που συμμετέχει στους Ολυμπιακούς αγώνες στο στίβο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου