Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Ολυμπιακές Ιστορίες V (1976- 1992)


 XXI) 1976 ΜΟΝΤΡΕΑΛ (ΚΑΝΑΔΑΣ)
Νάντια Κομανέτσι ( Ρουμανία ) : Το πρώτο “ καθαρό ” 10αρι στην ιστορία της γυμναστικής κάτι που έπιασε τους διοργανωτές απροετοίμαστους. Ο πίνακας βαθμολογίας δεν είχε σχεδιαστεί να δείχνει πάνω από 9,9 και η βαθμολογία της Κομανέτσι αρχικά φαινόταν σαν 1.0 κάτι που μπέρδεψε αρχικά θεατές και δημοσιογράφους. Αν και 15 ετών μόλις κέρδισε 5 μετάλλια  τα 3 εκ των οποίων χρυσά.


XXII) 1980 ΜΟΣΧΑ (ΡΩΣΙΑ)
·         Λόγο του μποϊκοτάζ την θέση των ΗΠΑ στο χόκεϊ επί χόρτου την πήρε η Ζάμπια ύστερα από πρόσκληση και με έξοδα της διοργανώτριας χώρας, αφού αδυνατούσε να καλύψει τα έξοδα αποστολής και διαμονής της. Παρ’ όλες τις δυσκολίες της η Ζάμπια αν και αουτσάιντερ κέρδισε το χρυσό.
·         Η πιο γνωστή μασκότ στην ιστορία των  ολυμπιακών αγώνων. Μίσα το αρκουδάκι
.
          Βλαντιμιρ Σαλνικοφ: γίνεται ο πρώτος που κολυμπάει τα 1500μ ελεύθερο σε λιγότερο από 15 λεπτά,14’ 58” 27. κερδίζει 3 χρυσά μετάλλια από τα συνολικά 4 της καριέρας του (1 ακόμα το 1988 στη Σεούλ).


XXIII) 1984 ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ (Η.Π.Α.)
·         Πρώτη εμφάνιση για τους σπόνσορες ( μέγας χορηγός η Coca-Cola ).
·         Μορφή των αγώνων η μαραθωνοδρόμος από την Ελβετία  Άντερσεν που τρίκλιζε προς τον τερματισμό.

            Καρλ Λούις ( Η.Π.Α.) : 4 χρυσά ( 100μ, 200μ, μήκος, 4 χ 100μ ) όπως και ο Όουεν στο Βερολίνο το 1936.
            Φέρχολ Νερόλι (Νεα Ζηλανδία) : Είναι η πρώτη αθλήτρια με κινητικά προβλήματα που αγωνίστηκε στους Ολυμπιακούς αγώνες. Είχε συμμετοχή στο αγώνισμα της τοξοβολίας από αμαξίδιο στους παραολυμπιακούς του 1972, 1980, 1988 και 2000 και κατέλαβε την 35η θέση στους χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες στο αγώνισμα της τοξοβολίας επίσης.
 

XXIV) 1988 ΣΕΟΥΛ (Ν. ΚΟΡΕΑ)
·         Τα πρωτοεμφανιζόμενα αεροδυναμικά ποδήλατα της Αν. Γερμανίας από τιτάνιο και ειδικό πλαστικό καθώς και τα Σοβιετικά που φτιάχτηκαν από ιδιαίτερα ελαφρούς δίσκους που μειώνουν την περιοχή επαφής με το έδαφος στο ελάχιστο τράβηξαν όλη την προσοχή και βοήθησαν τους ποδηλάτες τους να σαρώσουν τα μετάλλια.

            Άντονη Νέστυ ( Σουρινάμ ) : Ο μόνος έγχρωμος χρυσός ολυμπιονίκης στην ιστορία της κολύμβησης, στα 100μ πεταλούδα.
            Φλόρενς Γκρίφιν Τζοϊνερ ( Η.Π.Α.) : Η Flo-Jo όπως την αποκαλούσαν κέρδισε 3 χρυσά ( 100μ, 200μ, 4 x 100μ ) και 1 αργυρό ( 4 x 400μ ). Οι χρόνοι και τα ρεκόρ της ακόμα και σήμερα είναι αξιοζήλευτα από πολλούς άντρες.
            Κριστίνα Ότο ( Ανατολική Γερμανία ) : 6 χρυσά στην κολύμβηση ( 100μ ελεύθερο, 100μ ύπτιο, 100μ πεταλούδα, 4  100μ ελεύθερο, 4 χ 100 μικτή και 50μ ελεύθερο ) και ήταν η πρώτη που κέρδισε σε τρία διαφορετικά στυλ. 


XXV) 1992 ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ (ΙΣΠΑΝΙΑ)
            Βούλα Πατουλίδου ( Ελλάδα ) : Περιπετειώδεις νίκη ύστερα από την πτώση της Αμερικανής Ντίβερς στα 100μ εμπόδια. Το πρώτο χρυσό στο στίβο για την Ελλάδα μετά  από αυτό του Σπύρου Λούη το 1896.

           Βιταλι Σερμπο (Ρωσία): Κερδίζει 6 χρυσά μετάλλια, ίππο, κρίκους, ασύμμετρους ζυγούς και
στο άλμα. Τα περισσότερα που έχει πάρει αθλητής γυμναστικής σε μία Ολυμπιάδα.
         Αλί Καζέμι (Ιράν): Ο Ιρανός πυγμάχος Αλί Καζέμι διαβεβαίωσε τους παράγωντες της αποστολής της χώρας του ότι θα καθυστερήσει λίγο την άφιξη του στο στάδιο επειδή ήθελε να προσευχηθεί. Λίγο αργότερα όμως είδε το λεωφορείο να φεύγει χωρίς τον ίδιο και πανικοβλήθηκε. Πήρε ένα ταξί και έφθασε ελάχιστα πριν τον αγώνα του με τον Πακιστανό Ασγκάρ. Τότε θυμήθηκε ότι είχε ξεχάσει τα γάντια και την κάσκα του. Έχασε το παιχνίδι άνευ αγώνα.
          Γκεντς Μπαρκιτσί (Αλβανία): Μία ημέρα αργότερα ήρθε η σειρά του Αλβανού πρωταθλητή της άρσης βαρών στη κατηγορία 52κ Γκεντς Μπαρκιτσί που βρισκόταν σε θαυμάσια φόρμα. Βγαίνοντας από τη πολυκατοικία όπου διέμενε η αποστολή της χώρας του, "έκλεισε" από απροσεξία το δεξί του χέρι στη βαριά σιδερένια εξώπορτα και αμέσως διακομίστηκε στο νοσοκκομείο αντί του κλειστού γυμναστηρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου