Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Ολυμπιακές Ιστορίες IV (1952- 1972)


XV) 1952 ΕΛΣΙΝΚΙ (ΦΙΛΑΝΔΙΑ)
            Εμίλ Ζάτοπεκ ( Τσεχοσλοβακία ) : Ο άνθρωπος  τρένο είναι ο μόνος που πέτυχε το ακατόρθωτο κέρδισε τα 5000 μ, τα 10000μ και τον μαραθώνιο στην ίδια Ολυμπιάδα.
            Στην  κούρσα του μαραθωνίου μην γνωρίζοντας τον σωστό ρυθμό, αφού δεν είχε δοκιμάσει την απόσταση ποτέ έως τότε, αναζήτησε τον κάτοχο του καλύτερου χρόνου τον ακολούθησε και τον ρωτούσε μέσα στην κούρσα αν ο ρυθμός είναι σωστός ή μήπως πηγαίνουν  γρήγορα.


XVI) 1956 ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ (ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ)
·         Οι δύο Γερμανίες έλαβαν μέρος με μια μικτή ομάδα και ύμνο είχαν την 9η  συμφωνία του Μπετόβεν.

            Αλ Έλτερ (Η.Π.Α): Κερδίζει το πρώτο από τα 4 συνεχόμενα χρυσά ολυμπιακά του μετάλλια στη δισκοβολία. Ο μόνος μαζί με τον Καρλ Λούις  ( ΗΠΑ,  μήκος )  που κερδίζει 4 συνεχόμενα στο ίδιο αγώνισμα.  
            Χάρολντ Κόννολλυ (Η.Π.Α.): Κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στην σφύρα αγωνιζόμενος με παπούτσια μπαλέτου αφού τον βόλευαν περισσότερο από τα ειδικά παπούτσια του αγωνίσματος.



XVII) 1960 ΡΩΜΗ (ΙΤΑΛΙΑ)
·         Μετά από 48 χρόνια Έλληνας χρυσός ολυμπιονίκης. Στην ιστιοπλοΐα το πλήρωμα του σκάφους Νηρεύς.
·         Πρώτη δορυφορική μετάδοση των αγώνων και αποτελεσμάτων σε πίνακες.

            Λαρίσα  Λατίνα ( Ρωσία ) : Κερδίζει το πρώτο χρυσό της στην ρυθμική και ξεκινάει μια καριέρα των 18 ολυμπιακών μεταλλίων εκ τον οποίων τα 9 χρυσά.
            Αμπέμπε Μπικίλα ( Αιθιοπία ) : Τρέχοντας ξυπόλητος κερδίζει τον μαραθώνιο και το επαναλαμβάνει 4 χρόνια μετά στο Τόκιο με παπούτσια αυτή τη φόρα και έχοντας μόλις αναρρώσει, 40 μέρες μετά από την εγχείρηση σκωληκοειδίτιδας.
            Βίλμα Ρούντολφ (Η.Π.Α) : Κέρδισε 3 χρυσά ( 100μ, 200μ, 4 χ 100μ ) παρόλο που έως τα 10 της έτη περπατούσε με πατερίτσες λόγο πολιομυελίτιδας που είχε περάσει νεογέννητη.


XVIII) 1964 ΤΟΚΙΟ (ΙΑΠΩΝΙΑ)
·         Η αφή της φλόγας στο στάδιο έγινε από εύρωστο νέο που γεννήθηκε την ίδια ώρα και μέρα με τον βομβαρδισμό στη Χιροσίμα από την πυρηνική βόμβα .


XIX) 1968 ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ (ΜΕΞΙΚΟ)
·         Το λεωφορείο του Κενυάτη αθλητή Κιπ Κέινο “ κόλλησε ” στην κίνηση πριν από τον τελικό των 1500μ και ο Κέινο έφτασε στο στάδιο τρέχοντας. Παρόλα αυτά κατάφερε να κερδίσει το πολυπόθητο χρυσό του μετάλλιο.

            Ντικ Φοσμπέρι ( Η.Π.Α.) : Χρυσό στο άλμα εις ύψος καταρρίπτοντας και το παγκόσμιο ρεκόρ με την επαναστατική τεχνική, του περάσματος του πήχη με την πλάτη. Το όνομά του δόθηκε στη περίεργη για την εποχή τεχνική.
            Μπομπ Μπίμον ( Η.Π.Α.) : Χρυσό στο μήκος με το επονομαζόμενο “άλμα του αιώνα”. Έκαναν 15 λεπτά να το μετρήσουν γιατί είχε ξεπεράσει το όρια του μηχανισμού μέτρησης. Όταν ανακοινώθηκε το 8,90μ ο Μπίμον έπαθε κρίση καταπληξίας από την συναισθηματική φόρτιση και κατέρρευσε στον αγωνιστικό χώρο.   


XX) 1972 ΜΟΝΑΧΟ (ΓΕΡΜΑΝΙΑ)
·         Για πρώτη φορά στην ιστορία των ολυμπιακών αγώνων, από το 1936 που το μπάσκετ μπήκε στο ολυμπιακό πρόγραμμα, οι ΗΠΑ έχασαν το χρυσό στον τελικό από τους Ρώσους με καλάθι  στα τελευταία 2δευτερόλεπτα.
Οι αμερικανοί θα υποβάλλουν ένσταση, η οποία θα απορριφθεί και για τον λόγο αυτό δεν θα παρευρεθούν στην απονομή και δεν θα παραλάβουν ποτέ τα ασημένια τους μετάλλια, ούτε καν μετά από 30 χρόνια, όταν η ΔΟΕ θα επιχειρήσει να τους τα δώσει.

            Μαρκ Σπιτς ( Η.Π.Α.) : Ο μόνος που κατάφερε να πάρει 7 χρυσά μετάλλια με ισάριθμα   παγκ. Ρεκόρ. ( 4 στα ατομικά και 3 με σκυτάλη ) στην κολύμβηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου