Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

Ολυμπιακές Ιστορίες I (1896- 1908)



Μία ακόμη Ολυμπιακή χρονιά έφτασε στο τέλος της και μπαίνει στο ντουλάπι της ιστορίας.


Για κάποιο ανεξήγητο λόγο η συγκεκριμένη διοργάνωση είχε, έχει και όπως φαίνεται θα συνεχίσει να έχει φανατικούς οπαδούς.

Είναι μία καλή ευκαιρία λοιπόν να κάνουμε μία ιστορική αναδρομή από τους πρώτους σύγχρονους ολυμπιακούς αγώνες το 1896 έως και σήμερα.



I) 1896 ΑΘΗΝΑ (ΕΛΛΑΔΑ)
  • Στον μαραθώνιο εκτός του Σπύρου Λούη που κέρδισε το αγώνισμα και τα αλλά δύο μετάλλια πήγαν σε Έλληνες. 2ος Βασιλάκος και 3ος Μπελόκας o οποίος κατηγορήθηκε ότι χρησιμοποίησε κατά την διάρκεια του αγώνα μεταφορικό μέσο και ακυρώθηκε.


II) 1900 ΠΑΡΙΣΙ (ΓΑΛΛΙΑ)
  • Χώρα καταγωγής του ιδρυτή των σύγχρονων ολυμπιακών αγώνων Πίερ ντε Κουμπερτέν.
  • Άρχισαν Μάιο και τελείωσαν Σεπτέμβριο ως μέρος εμπορικής έκθεσης.
Ρέυ Έουρυ : γνωστός και ως “ άνθρωπος λάστιχο” παράλυτος έως τα 16 κέρδισε 3 χρυσά ( μήκος και ύψος άνευ φοράς, τριπλούν ). 


III) 1904 ΣΑΙΝ ΛΟΥΗΣ (Η.Π.Α.)
  • Δεν έγινε τελετουργικό έναρξης και λήξης αγώνων.
  • Από ελληνικής πλευράς πήγαν μόνο 2 Έλληνες με έρανο οικονομικά ευκατάστατων Αθηναϊκών οικογενειών και του δήμου Αθηναίων.
Τζορτζ Άιζερ (Η.Π.Α.) : Αν και με ένα ξύλινο πόδι, κατέκτησε στις γυμναστικές ασκήσεις πέντε μετάλλια, δύο χρυσά, δύο ασημένια και ένα χάλκινο.

Κακούσης : 1ος άρση βαρών με ολυμπιακό ρεκόρ.

Γεωργαντάς : 3ος δισκοβολία.


IV) 1908 ΛΟΝΔΙΝΟ (ΑΓΓΛΙΑ)
  • Ήταν να γίνουν στη Ρώμη αλλά λόγο οικονομικών προβλημάτων πήγαν τελικά στο Λονδίνο.
  • Η απόσταση του μαραθώνιου ήταν μικρότερη ( 41,840μ αντί 42,195 ) για να μπορέσει να τον παρακολουθήσει από το παλάτι η βασίλισσα.
  • Ήταν η τελευταία ολυμπιάδα που οι δηλώσεις γίνονταν ατομικά. Από το 1912 οι αθλητές συμμετέχουν με τις εθνικές ομάδες τους. 
Ντοράντο Πιετρι (Ιταλία): Τερμάτισε πρώτος στο μαραθώνιο υποβασταζόμενος στα τελευταία 10 μέτρα της κούρσας από Άγγλο κριτή, αφού πρώτα είχε πέσει 5 φορές λόγο εξάντλησης και λίγες ώρες μετά ακυρώθηκε. Παρόλα αυτά η βασίλισσα Αλεξάνδρα του απένειμε, την επομένη, αναμνηστικό έπαθλο για την υπεράνθρωπη προσπάθεια του.

2 σχόλια:

  1. ελπίζω να βάλεις όλες τις Ολυμπιάδες και να μην το αφήσεις μισό όπως βλέπουμε σε πολλά site που ψάχνουμε να βρούμε τις συνέχειες και δεν υπάρχουν πουθενά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα μπουν όλα τα στοιχεία που έχω μαζέψει για όλες τις Ολυμπιάδες, ακόμα και για του Λονδίνου.
      Θα είναι 5-6 δημοσιεύσεις και ελπίζω μέχρι τις 5/10/12 να έχουν αναρτηθεί όλες... υπομονή

      Διαγραφή