Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Ολυμπιακές Ιστορίες ΙΙΙ (1932- 1948)


X) 1932 ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ (Η.Π.Α.)
Μικρή συμμετοχή αθλητών λόγο της προβληματικής μετακίνησης (μεγάλη απόσταση με πολλά έξοδα).

Γιόχαν Οξεστέρνα (Σουηδία) : Ήταν ένα από τα φαβορί του αγωνίσματος για το χρυσό μετάλλιο στο αγώνισμα του μοντέρνου 5άθλου. Την ημέρα του τελικού, λίγο από αγωνία, λίγο από άγχος πήγε νωρίτερα στο χώρο που θα διεξαγόταν η σκοποβολή και άρχισε να πυροβολεί σε κάποια δένδρα για προπόνηση. Ένας αστυνομικός που έκανε περιπολία ξαφνιάστηκε από τους πυροβολισμούς συλλαμβάνει τον Οξεστέρνα και θέλει με κάθε τρόπο να τον οδηγήσει στο αστυνομικό τμήμα. Ο Οξεστέρνα με τα λίγα αγγλικά του προσπαθεί να του εξηγήσει ποιος είναι και τι έκανε εκεί αλλά ο αστυνομικός είναι ανένδοτος. Τελικά δέχεται να περιμένει λίγο και μόλις έφθασαν οι υπόλοιποι αθλητές και αναγνώρισαν του Σουηδό, αναγκάστηκε να τον αφήσει ελεύθερο. Μάλιστα λέγετε ότι έμεινε και παρακολούθησε τον αγώνα όπου είδε τον «κακοποιό» να κερδίζει την πρώτη θέση. 


XI) 1936 ΒΕΡΟΛΙΝΟ (ΓΕΡΜΑΝΙΑ)

  •  Για πρώτη φορά καθιερώνετε η αφή της ολυμπιακής φλόγας.
  • Η μόνη ολυμπιάδα μαζί με της Μόσχας το 1980 που η φλόγα μεταφέρετε από την αρχαία Ολυμπία έως το στάδιο διεξαγωγής των αγώνων με πεζούς λαμπαδηδρόμους μόνο, χωρίς την χρήση μέσων μεταφοράς (3075 δρομείς).
  • Στην τελετή έναρξης προπορεύεται ο 67 χρόνος Σπύρος Λούης, τον οποίο έχει προσωπικά προσκαλέσει ο Hitler, ντυμένος εύζωνας και κρατώντας ένα κλαδί ελιάς.
  • Η Πολωνέζα Βαλάσιεβιτς έχασε το χρυσό από την Αμερικανίδα Στιβενς. Οι εφημερίδες έγραψαν ότι η Στιβενς ήταν άντρας και οι Πολωνοί αντιμετώπισαν το ενδεχόμενο να κάνουν ένσταση, θεωρώντας ότι το χρυσό μετάλλιο είχε κλαπεί από τη Βαλάσιεβιτς. Μετά το θόρυβο οι Γερμανοί διοργανωτές έδωσαν στη δημοσιότητα έγγραφα που αποδείκνυαν ότι η Στιβενς είχε περάσει από έλεγχο διαπίστωσης φύλου και ότι δεν υπήρχε καμία αμφιβολία ότι ήταν γυναίκα. Η Βαλάσιεβιτς σκοτώθηκε στη διάρκεια μιας ληστείας σε σούπερ μάρκετ  του Κλίβελαντ, το Δεκέμβριο του 1980 ύστερα από 44 χρόνια. Η νεκροψία που της έγινε απέδειξε ότι είχε πλήρως ανεπτυγμένα αντρικά γεννητικά όργανα και ότι ήταν κανονικός άντρας.

Τζέσε Οουενς ( Η.Π.Α) : Ο νέγρος αθλητής που ντρόπιασε το ιδεώδες της Άριας Φυλής μέσα στο σπίτι της. Κέρδισε 4 χρυσά ( 100μ, 200μ, 4χ100, μήκος ). Κατάφερε μέσα σε 1 ώρα να καταρρίψει ή να ισοφαρίσει 6 παγκ. Ρεκόρ.

Η νίκες του Τζέσε Οουενς ανάγκασαν τον Χίτλερ να φύγει νωρίτερα από το ολυμπιακό στάδιο. Για να μην συγχαρεί τον νέγρο αθλητή με χειραψία όπως όφειλε βάση του εθιμοτυπικού, όπως γινόταν σε όλους του χρυσούς ολυμπιονίκες.
         
Marjorie Gestring (Η.Π.Α.): γίνεται η νεότερη νικήτρια χρυσού ολυμπιακού μεταλλίου όταν κατακτά την πρώτη θέση στις καταδύσεις από springboard σε ηλικία 13 ετών και 286 ημερών.


XII) 1940 ΤΟΚΙΟ – ΦΙΛΑΝΔΙΑ
            Η ΔΟΕ  έδωσε εντολή στο Τόκιο να τελέσει τους  αγώνες αλλά λόγω του Κινεζό - Ιαπωνικού πολέμου την τέλεση την αναθέτει εκ νέου στο Ελσίνκι της Φινλανδίας. Ταυτόχρονα αρχίζει ο Β’ παγκ. Πόλεμος. Τελικά αναβλήθηκαν αλλά πήραν κανονικά την αρίθμηση τους.


XIII) 1944
            Ματαιώθηκαν λόγο του Β’ παγκ. Πόλεμου. Πήραν κανονικά την αρίθμηση τους όμως.


XIV) 1948 ΛΟΝΔΙΝΟ (ΑΓΓΛΙΑ)
  • Εκκίνηση από βατήρα και όχι από τρύπες στο χώμα.
  •  Σύνδεση του πιστολιού εκκίνησης με μεγάφωνα πίσω από τους αθλητές.
  • Τοποθέτηση φωτογραφικής μηχανής στο τερματισμό ( photo finish ).
  •  Ύπαρξη αυτόματου ανελκυστήρα στους πήχεις των αλμάτων.

Φαϊν Μπλανκεν Κοεν (Ολλανδία) : Η ιπτάμενη νοικοκυρά κέρδισε 4 χρυσά ( 100μ, 200μ, 80μ εμπόδια, 4 χ 100μ ). Κάτι που καμία άλλη γυναίκα δεν έχει καταφέρει και είναι η μόνη μαζί με τους Τζέσε Όουεν ( Η.Π.Α) και Καρλ Λουις ( Η.Π.Α) που το έχουν επιτύχει στην ιστορία του στίβου.

Ντίλαρντ Χάρισον ( ΗΠΑ): Ο Αμερικανός Χάρισον Ντίλαρντ σε ηλικία 13 ετών περπάτησε δύο ώρες για να βρεθεί το 1936 στο κέντρο της Νέας Υόρκης, για την υποδοχή του Τζέσε Όουενς που επέστρεφε με τέσσερα χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια από το Βερολίνο. Ο Τζέσε Όουενς δώρισε ένα ζευγάρι από τα αγωνιστικά του παπούτσια στον μικρό Χάρισον για την επιμονή του να τον γνωρίσει από κοντά. 

           Το 1948 οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα διεξαγόταν στο Λονδίνο και ο Ντίλαρντ προς έκπληξη όλων δεν κατάφερε να πάρει την πρόκριση στο αγώνισμα του, τα 110μ με εμπόδια και τη τελευταία στιγμή θέλησε να δοκιμάσει και στα 100μ. όπου και απρόσμενα κατάφερε να πάρει την πολυπόθητη πρόκριση για τους ολυμπιακούς αγώνες.

            Ο Ντίλαρντ θεωρώντας τα παπούτσια του Όουενς καλότυχα τα πήρε και τα φόρεσε στο Λονδίνο. Προς μεγάλη έκπληξη όλων, ακόμα και των ίδιων των Αμερικανών αθλητών, κέρδισε. Πήρε τη πρωτιά με επίδοση 10.3, νέο Ολυμπιακό ρεκόρ.

            Τα παπούτσια του Όουενς κράτησαν ανίκητο τον Ντίλαρντ σε 82 σερί κούρσες στα 100μ και 110μ με εμπόδια. Την ημέρα που σκίστηκαν, έχασε και τον πρώτο αγώνα του, έχασε το αήττητο του μετά από 13 μήνες.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου